Ari Turunen, Ettekö te tiedä kuka minä olen: Ylimielisyyden historiaa

”Tämä on todennäköisesti paras kirja, jonka tulet ikinä lukemaan…” Niinpä niin: meillä ihmisillä on aina ollut kovin suuret luulot itsestämme.

 

Ari Turusen hulvattoman hauska kirja vie lukijan ylimielisyyden lähteille ja avaa maailmanhistorian tapahtumien syys-seuraussuhteita uudesta näkökulmasta. Jokainen meistä tunnistaa ylimielisiä, kaikkitietäviä öykkäreitä lähipiiristään, työpaikaltaan, kotimaan politiikasta, vallan huipulta, maailmanhistoriasta, mistä tahansa missä suuruudenhulluille ihmisille ja muista piittaamattomalle käytökselle on ollut tilaa. Ilmiölle on nimikin: hybris-syndrooma eli ylimielisyyden oireyhtymä.

 

Omahyväiset, omasta nerokkuudestaan häikäistyneet miehet ja naiset saavat pahimmillaan paljon tuhoa aikaan, kuten historiasta hyvin tiedämme,  ja harmittomimmillaankin he aiheuttavat vaivaa ympäristölleen. Hattuun kihahtaminen on kemiallinen prosessi, jolla on oma draaman kaarensa. Aleksanteri Suuri valloitti koko keskisen Aasian, ja tämä oli hänelle selvästikin liikaa. Egyptissä hän julistautui jumala Amonin pojaksi, Persiassa poltti humalapäissään sen pääkaupungin  Persepoliin ja tappoi ykkösmiehensä Kleitoksen, koska tämä oli ylistänyt Aleksanterin isää Filipposta liikaa. Aleksanteri alkoi olla allerginen kaikenlaiselle vertailulle ja kritiikille. Hämmästyttävää on,  että historian verenhimoisia vallankäyttäjiä ihaillaan edelleen (Hitleriä lukuun ottamatta) ja heille pystytetään patsaita, jotka ”pidetään puhtaina linnunpaskasta”.

 

Joskus omahyväisyys käy kalliiksi: Sir Richard Branson etsi The Rebel Billionare –ohjelman kautta Bransonin omistamaan Virgin-yhtiöön johtajaa. Kilpailijat kuskattiin Bransonin kartanoon takseilla. Jokaisen kyyditsijänä oli Branson, joka oli naamioitunut klenkkaavaksi taksikuskiksi. Matkalla Branson jutteli mukavia. Kun taksi oli saapunut perille, Branson hyppäsi ulos valeasustaan. Hän tiputti oitis kaksi johtajakandidaattia, koska nämä olivat käyttäytyneet taksissa huonosti. Bransonin mielestä ylenkatsova suhtautuminen tavallisiin ihmisiin olisi tuhoisaa myös hänen firmalleen.

 

Jokainen voi miettiä, olisiko läpäissyt Bransonin testin. Kuinka usein itse kukin meistä luokittelee ihmisiä menestyjiin ja luusereihin käytöksen, harrastusten, pukeutumisen, ulkonäön ja työpaikan perusteella? Tämän kirjan luettuaan tarkkailee itseään ja ympäristöään uusin silmin.

 

 

VTL Ari Turunen (s. 1966) on toimittaja ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut viihdyttäviä ja menestyksekkäitä teoksia niin käytöstavoista, taikauskosta, valehtelusta, vastustamisesta kuin humalastakin. Turusen kirjat valaisevat hauskalla ja opettavalla tavalla ihmisen käyttäytymisen taustoja.