Kari Nars, Miten miljoonia huijataan: suurpetkuttajien värikäs historia

Raha liikuttaa maailmaa, sehän on nähty viime vuosikymmenten talousmyllerryksissä. Raha houkuttaa myös rikollisia, eikä kukaan ole niin kekseliäs kuin helposta rikastumisesta haaveileva finanssihuijari. Miten miljoonia huijataan kertoo maailman omituisimmista, suurimmista tai muuten mielenkiintoisista huijaustapauksista. Kirjassa kerrotaan psykopaateista, joilta puuttuu omatunto, mutta joilla on kyky hurmata uhrinsa. Nars analysoi myös niitä, jotka suostuvat huijattaviksi. Kirjan tarinoita lukiessa ei voi kuin ihmetellä, miten helppoa huijareiden on houkutella ihmisiä mitä kummallisimpiin rikastumisoperaatioihin. Narsin mukaan naiset eivät joudu huijausten kohteeksi yhtä herkästi kuin miehet, koska he eivät kainostele esittää hankalia kysymyksiä.

 

Kirjassa kerrotut tapaukset ajoittuvat 1700-luvulta Sir John Bluntin Etelämeri-yhtiön kuplasta vuonna 2008 paljastuneeseen maailman toistaiseksi suurimpaan petkutukseen, amerikkalaisen Bernard Madoffin pyramidihuijaukseen. Madoff istuu rikollisesta liiketoiminnastaan 150 vuoden vankeustuomiota, joten vapaus on koittamassa vuonna 2159. Lukijalle esitellään myös haamuvaltion keksinyt kenraali MacGregor, ”Poyaisin” prinssi, joka möi 1800-luvulla Väli-Amerikasta maata asuinkelvottomasta, kuvitteellisesta valtiosta. Hän onnistui huijauksessaan niin hyvin, että monta laivallista parempaa elämää tavoitelleita petoksen uhreja matkasi Atlantin yli vain huomatakseen ostaneensa kelvotonta rämeikköä. Liukasliikkeinen petkuttaja Victor Lustig onnistui myymään eräälle hyväuskoiselle uhrille setelintekokoneen Englannissa ja toiselle Eiffel-tornin romuraudaksi Pariisissa. Kun uhrit huomasivat tulleensa huijatuksi, konna itse oli jo vaihtanut maata. Luksuselämän makuun päässyt huijari päätyy umpikujaan jouduttuaan yleensä telkien taakse tai hän päättää itse päivänsä, kuten kävi ruotsalaiselle Ivar Kreugerille.

 

Nars kertoo konnista hyväntuulisesti, hymy suupielissä karehtien. Kirjaa ei voi laskea käsistään ennen kuin jokaisen tarinan loppuratkaisu on selvinnyt. Kauppatieteen tohtorina ja työuransa ansiosta Nars tuntee rahamaailman. Nars varoittaa, että jos jokin tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti olekaan totta: kohtuuttoman suuri voittoprosentti ei voi olla totta.

 

 

Kauppat. tri ja valtiot. lis. Kari Nars (s.1940) on työskennellyt huippupaikoilla Suomen Pankissa ja valtiovarainministeriössä sekä pankkimaailmassa niin Yhdysvalloissa, Englannissa kuin Ranskassakin.