”Hiljaisuus ja hyvä mieli ovat jokaisen ulottuvilla – ei tarvitse kuin avata saunan ovi.”
Kirjan kirjoittaja Tiina Vainio koki ahaa-elämyksen laskettuaan 39-vuotiaana, että jos hän elää keskimääräisen suomalaisen naisen eliniän, hänellä on jäljellä reilut 15 000 päivää. Vainio päätti alkaa vaalia tietoisesti elämänsä jokaista päivää ”eikä anna kenenkään, edes itsensä, pilata niitä”.
Tämän oivalluksen yksi tulos on Saunajooga-kirja. Se esittelee havainnollisin ohjein ja kuvin aamuun ja iltaan sopivia rentouttavia tai virkistäviä liikkeitä. Vainion kehittämä saunajooga on enemmän kuin vain sarja liikkeitä lempeässä lämmössä. Kirjan filosofia ohjaa lukijan tarkkailemaan oman elämänsä hankauskohtia, joiden seurauksena kärsimme stressistä, mielen ja kehon jännitystiloista, unettomudesta ja näiden seurausilmiöistä. Itse testasin saunajoogan perusteisiin kuuluvaa hengitysohjetta eräänä aamuna, kun heräsin liian varhain ja työasiat alkoivat pyöriä päässäni. Hengitysharjoitteessa lasketaan sisäänhengittäessä yhteen, uloshengittäessä kahteen. Tuskin ehdin tehdä kymmentä rauhallista sisään-uloshengitystä, kun vaivuin uudelleen uneen. Ja tämä onnistui kirjan yksinkertaisimman ohjeen avulla!
Kirjoittajan mukaan saunajoogaa kannattaa kokeilla etenkin työn ja vapaa-ajan rajapinnoilla, jolloin voi olla vaikeaa siirtyä todellisuudesta toiseen. Kaikkialla läsnä oleva tekniikka on hämärtänyt työn ja yksityiselämän välistä eroa, ja vähitellen ihminen voi huomata, että ajatukset ovat vapaa-ajallakin kiinni työssä. Pysyäkseen terveenä niin keho kuin mielikin on saatava rauhoittumaan ja puhdistumaan jokapäiväisestä työkuormasta. Saunajooga on tähän oiva keino. Oman harjoittelunsa pituuden voi säätää stressitilansa mukaisesti: joskus riittää muutama rentouttava minuutti, mutta jos takana on hyvin kuormittava elämänvaihe, voi palautusjakso viedä päiviä tai pitempäänkin.
Kirjassa joogaohjeet on jaettu sarjoiksi, joita ovat Aamu – vahvistava sarja, Ilta – rentouttava sarja ja Lepo – selkää huoltava sarja. Vainio ohjeistaa aloittamaan vähitellen, mutta kehottaa tähtäämään jokailtaiseen rutiiniin, jossa kehon helliminen on erottamaton osa omaa hyvinvointia. Liikkeet on suunniteltu venyttämään istumatyön jäykistämiä selän, niskan ja hartioiden lihaksia. Paras lämpötila saunajoogalle on noin 50 astetta, mutta liikkeet voi tehdä ilman saunaakin. Tarvitaan vain keskittynyt mieli ja itselle varattu rauhallinen hetki.
Kirja ohjaa myös terveellisempään ruokavalioon. Huonot ruokailutottumukset aiheuttavat väsymystä, päänsärkyä ja muita vaivoja sekä lisäävät makeanhimoa. Vainio suosittelee vaihtoehdoiksi joko virkistäviä tai rauhoittavia juomia ja välipaloja. Niitä valmistetaan kotikeittiössä muun muassa vihreästä teestä, nokkosista, mintusta, kamomillasta, hunajasta, inkivääristä, matésta ja kauramaidosta, joiden terveysvaikutukset Vainio myös kertoo. Mukavaa on, että ainekset löytyvät joko omasta kaapista tai lähikaupasta. Kirjan ohjeiden mukaan voi myös valmistaa ihoa virkistäviä tai kuorivia seoksia. Niiden avulla voi saunajoogan jälkeen suoda itselleen hemmotteluhetken, joka kruunaa rentoutuneen olon.
Kirja on hyvin inspiroiva, ja ainakin minut se innosti kokeilemaan niin liikesarjoja kuin raikkaita juomaohjeitakin. Parhaimmillaan Saunajooga-kirja voi antaa potkun syvemmällekin elämänmuutokselle, joka johdattaa kysymään, mikä elämässä on tärkeää: suorittaminen terveyden uhallakin vai kokonaisvaltainen hyvinvointi, joka säteilee myös ympäristöön.
Kirja on toteutettu silmää hivelevän kauniisti. Kirjan eri osioita rytmittävät valokuvaaja Charlotta Bouchtin ikuistamat suomalaisen kesän runolliset maisemat ja saunan hämyinen tunnelma. Kirjan ulkoasu kulkee käsi kädessä saunajoogafilosofian kanssa. Se henkii tyyneyttä ja rentoutta, jonka saavuttamiseksi Vainion antamat tarkat mutta lempeät ohjeet tähtäävät.
Tiina Vainio (YTM ja FM) on saunajoogan kehittäjä ja arvostettu kouluttaja. Hän on työskennellyt 14 vuoden ajan maailman johtavan ryhmäliikuntakonseptin Les Mills Internationalin palveluksessa. Lisäksi hän on johtanut mainos- ja suunnittelutoimistoissa erilaisten hyvinvointibrändien markkinointi- ja konseptisuunnittelua. Pari vuotta sitten hän innostui Lontoossa paikallisen kuntokeskuksen hiljaisesta huoneesta, jossa ihmiset istuivat kylpytakeissaan aurinkotuoleissa ja katselivat hiljaisina ikkunasta näkyvää kanaalin rantaa. Tämä tuntui kovin suomalaiselta ja vei Vainion ajatukset saunaan, missä yleensä on luontevaa nauttia hiljaisuudesta ja olla hiljaa vieraiden ihmisten seurassa. Vainio alkoi kehitellä ajatusta saunassa tehtävästä lajista. Tällä hetkellä yli 30 yritystä eri puolilla Suomea tarjoaa asiakkailleen Saunayoga-tunteja. Koulutettuja ohjaajia on 120. Vuoden 2013 aikana Saunayoga-tunnit lanseerataan myös Saksaan, Itävaltaan ja Viroon.