Tämä maa – Itsenäisen Suomen sata tarinaa

Itsenäisyytemme satavuotista taipaletta peilaavia kirjoja on odotettavissa useita juhlavuoden käynnistyessä. Tiistaina 15.11. julkistettiin Esko Ahon Verbatum-firman kustantama ja Tuula Kousan toimittama teos Tämä maa kolmena kieliversiona:

 

Tämä maa – Itsenäisen Suomen sata tarinaa

 

Finnish fingerprints – A hundred years, a hundred histories

 

Vårt land – Hundra historier från det självständiga landet

 

Kirjoittajia on liki 70, tarinoita on yli sata, kuvia vajaat 300. Lopputulos on upea. Teoksen punaisena lankana kulkevat sellaiset suomalaiset saavutukset, innovaatiot ja ilmiöt, joilla on kansainvälistä ulottuvuutta. Kirjaan on poimittu suomalaisia ”fingerprintsejä” nobelisteista Nokian puhelimiin, liekkisulatuksesta äitiyspakkaukseen, jäänmurtajista metallimusiikkiin tai Sibeliuksesta Slushiin. Suomen satavuotista itsenäisyyttä ei ole näin komeasti ja mosaiikkimaisen kiinnostavasti aiemmin kuvattu.

 

Työ oli valtava ponnistus koko tiimille. Ulkoasusta on kiittäminen graafikko Tuija Kuuselaa ja kirjan kuvatoimittajia (Maaret Ahlsved ja Satu Laatikainen). Loistava englanninkielinen käännös on William Mooren käsialaa, ja ruotsinkielisestä versiosta vastasivat Ulla Pedersen Estberg ja Jonatan Toftegaard Estberg.

 

Panu Rajala kirjoitti teokseen artikkelit Waltarista ja Sillanpäästä. Hänen arvionsa koko kirjasta löytyy täältä:

http://www.panurajala.fi/2016/11/17/sata-saavutusta-ja-esikoispalkinto/

 

Kirjan voi ostaa kirjakaupoista tai netistä:

 

http://tamamaa.fi/