Tieto-Finlandia-ehdokkaat julkistettu

Tieto-Finlandiaa tavoittelee kuusi teosta. Suomessa julkaistaan vuosittain parisen tuhatta yleistajuista tietokirjaa, joten on selvää, että kisan ulkopuolelle jää lukematon joukko hienoja opuksia. Tämän vuoden voittaja julkistetaan 21.11. ja sen valitsee Ateneumin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila. Ehdolla vuoden 2013 Tieto-Finlandia-palkinnon saajaksi ovat:

 
Hanna Jensen, 940 päivää isäni muistina (Teos) 

Hanna Jensenin kirja kertoo hänen isänsä sairastumisesta Alzheimeriin ja teosta kiitellään mm. koukuttavuudesta sekä siitä, kuinka teos onnistuu tuomaan surulliseen tositarinaan myös valon pilkahduksia.

 
Harri Kalha, Kokottien kultakausi. Belle Époquen mediatähdet modernin naiseuden kuvastimina. (SKS)

Harri Kalhan kirjan erityisansioina pidetään sen visuaalista ilmettä ja sitä, kuinka teos onnistuu linkittämään 1900-luvun alun Belle Époquen mediailmiöitä myös nykypäivään ja meidän aikamme tapaan tuotteistaa naisia.

 

Teemu Keskisarja: Viipuri 1918 (Siltala) 

Teemu Keskisarja käsittelee teoksessaan Viipurissa keväällä 1918 käytyä taistelua ja kertoo niin rivimiesten, herrojen kuin vähävaraistenkin kohtaloista. Keskisarjaa ylistetään hänen jäntevästä kerronnastaan ja kyvystään käsitellä mittavaa historiallista tutkimusaineistoa.

 

Ville Kivimäki: Murtuneet mielet. Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939—1945 (WSOY)

Kivimäen teos pureutuu talvi- ja jatkosodasta selvinneiden sotilaiden mielenterveyteen ja siihen, miten sodan kauhuista järkkyneisiin miehiin suhtauduttiin usein hyvinkin negatiivisesti. Myös kuvatekstejä ja kansikuvaa kehutaan ansiokkaiksi.

 

Rauli Partanen — Harri Paloheimo — Heikki Waris: Suomi öljyn jälkeen (Into)

Suomi Öljyn jälkeen käsittelee nykymaailmassa tärkeää aihetta, energian käyttöä. Mitä tapahtuu, kun öljy käy vähiin? Teos tutkii ja analysoi systemaattisesti eri energiamuotoja ja niiden saatavuutta.

 
Matti Verkasalo — Jarkko-Juhani Henttonen — Kai Arponen: Vapaalasku — tieto, taito, turvallisuus (Kustannus Oy Vapaalasku)

Vapaalaskija tarjoaa raadin mukaan seikkaperäisen johdatuksen kaikkeen, mitä vapaalaskijan tulee tietää niin varusteista kuin vaikkapa hätätilanteista selviämisestä. Kirjan kuvitus ja ulkoasu keräävät myös raadilta kehuja.

 

Valintaperusteet löytyvät kokonaisuudessaan Suomen Kirjasäätiön sivuilta:

http://www.kustantajat.fi/kirjasaatio/palkinnot/tietofinlandia/ehdokkaat2013/